Dziś kolejna część cyklu o afrodyzjakach - Zmysłowe kulinaria.
Kolejnym po imbirze miłosnym pokarmem jest awokado - cudowny, zielony owoc z wielkim potencjałem i o tysiącu zastosowań w kuchni.
Dziś przepis na zmysłową kuchnię z awokado, począwszy od śniadania, przez obiad, skończywszy na wieczornym koktajlu.
Mężczyźni są w większości tradycjonalistami. Na śniadanie najchętniej pochłonęliby talerz dobrze przyprawionej jajecznicy. A co gdyby ją nieco udoskonalić? Zazielenić? Dodać nieco zmysłowości?
fot. kwestia smaku |
Jajecznica z awokado? Czemu nie!
Oto, czego potrzebujemy:
1/2 dojrzałego awokado
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Miąższ awokado kroimy na kawałeczki.Siekamy szczypior. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijemy jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie wzruszamy jajka. Pod koniec smażenia dorzucamy cząstki awokado i posiekany szczypior, delikatnie mieszamy. Jajecznicę wykładamy na talerz. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżym chrupiącym pieczywem oraz świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
W miarę upływu dnia rośnie ochota na konkrety. Kurczak w awokado będzie w sam raz, by tę ochotę zaspokoić.
fot. latinaviva |
podwójna pierś kurczaka
2 spore cebule czerwone
2 owoce awokado
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
sól morska,
serek śmietankowy (jak Almette)
ćwiartka limonki
Kawałki kurczaka pokrojone uprzednio solimy i pieprzymy. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewamy surowego kurczaka, przekładając go plastrami czerwonej cebuli. Pieczemy przez pół godziny w 180C. W międzyczasie przygotowujemy dip z awokado - rozgniatamy miąższ widelcem, mieszamy z serkiem, wyciskamy do całości 3 ząbki czosnku (polskiego!), mielimy pieprz, solimy. Skrapiamy sokiem z limonki.
Gotowe kurczakowe kebaby maczamy w dipie i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem...
Gotowe kurczakowe kebaby maczamy w dipie i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem...
Wieczorem zwykle nachodzi nas ochota na rozprężenie.
Dobrze skomponowany drink na pewno nam w nim pomoże. Odrobina koktajlowego relaksu wpłynie też pozytywnie na atmosferę zmysłowości...
Dobrze skomponowany drink na pewno nam w nim pomoże. Odrobina koktajlowego relaksu wpłynie też pozytywnie na atmosferę zmysłowości...
fot. fotobank |
Składniki na dwie porcje odprężającego koktajlu z afrodyzjakiem:
połowa średniego awokado
sok z 2 limetek
szklanka pokruszonego lodu
100ml białego rumu
2 ćwiartki limetki do dekoracji
sok z 2 limetek
szklanka pokruszonego lodu
100ml białego rumu
2 ćwiartki limetki do dekoracji
Awokado i sok z limetki traktujemy blenderem. Następnie dorzucamy lód i miażdżymy całość aż zacznie stanowić jednolitą masę. Dodajemy rum, mieszamy całość, przyozdabiamy limetką.
Nie sądzę, by mogło nie zadziałać... ;)
Nie sądzę, by mogło nie zadziałać... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz