Barwy kobiecosci by Axami

czwartek, 17 lutego 2011

Zmysłowe kulinaria - awokado

Dziś kolejna część cyklu o afrodyzjakach - Zmysłowe kulinaria.
Kolejnym po imbirze miłosnym pokarmem jest awokado - cudowny, zielony owoc z wielkim potencjałem i o tysiącu zastosowań w kuchni.
Dziś przepis na zmysłową kuchnię z awokado, począwszy od śniadania, przez obiad, skończywszy na wieczornym koktajlu.

Mężczyźni są w większości tradycjonalistami. Na śniadanie najchętniej pochłonęliby talerz dobrze przyprawionej jajecznicy. A co gdyby ją nieco udoskonalić? Zazielenić? Dodać nieco zmysłowości?
fot. kwestia smaku
Jajecznica z awokado? Czemu nie!
Oto, czego potrzebujemy:
1/2 dojrzałego awokado
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Miąższ awokado kroimy na kawałeczki.Siekamy szczypior. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijemy jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie wzruszamy jajka. Pod koniec smażenia dorzucamy cząstki awokado i posiekany szczypior, delikatnie mieszamy. Jajecznicę wykładamy na talerz. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżym chrupiącym pieczywem oraz świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

W miarę upływu dnia rośnie ochota na konkrety. Kurczak w awokado będzie w sam raz, by tę ochotę zaspokoić. 
fot. latinaviva
Składniki:
podwójna pierś kurczaka
2 spore cebule czerwone
2 owoce awokado
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
sól morska, 
serek śmietankowy (jak Almette)
ćwiartka limonki 

Kawałki kurczaka pokrojone uprzednio solimy i pieprzymy. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewamy surowego kurczaka, przekładając go plastrami czerwonej cebuli. Pieczemy przez pół godziny w 180C. W międzyczasie przygotowujemy dip z awokado - rozgniatamy miąższ widelcem, mieszamy z serkiem, wyciskamy do całości 3 ząbki czosnku (polskiego!), mielimy pieprz, solimy. Skrapiamy sokiem z limonki.
Gotowe kurczakowe kebaby maczamy w dipie i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem...

Wieczorem zwykle nachodzi nas ochota na rozprężenie.
Dobrze skomponowany drink na pewno nam w nim pomoże. Odrobina koktajlowego relaksu wpłynie też pozytywnie na atmosferę zmysłowości...


fot. fotobank




Składniki na dwie porcje odprężającego koktajlu z afrodyzjakiem:
połowa średniego awokado
sok z 2 limetek

szklanka pokruszonego lodu

100ml białego rumu

2 ćwiartki limetki do dekoracji

Awokado i sok z limetki traktujemy blenderem. Następnie dorzucamy lód i miażdżymy całość aż zacznie stanowić jednolitą masę. Dodajemy rum, mieszamy całość, przyozdabiamy limetką. 


Nie sądzę, by mogło nie zadziałać... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz